söndag 28 december 2014

Bra med långledigt!

Nu har jag fått gjort sånt som har stört mig länge....kokat saft...frostat av frysen...kokat bondost på SISTA kuddmjölken. Tänk att vi nu,ett år efter att vi sålde dom, äter ost gjord på våra hädangångna kuddors mjölk. Och gott är det.

Ja, och så har jag lagat biffar av maletkött från den döda kvigan:) Huj, hur hemskt det lät....men den var nog helt död...

Bondost...och man kan skymta lite bröd också:)
Så var jag till Huset och ordna lite i övrevåningen. Kastade ut en soffa och radade om allt som jag har målat. Tanken är att vi skall frakta dit en säng som är i vägen här hemma. Snart kan man övernatta där. Lite kyligt är det kanske, men man sover ju bra då.

Ingen hemma, eftersom det inte syns fotspår...

6 kommentarer:

 1. Bondost? Nu blir jag nyfiken! Har du ett recept att dela med mig så blir jag glad!
  Tack för ett trevligt år här hos dig i bloggen och god fortsättning,
  Ewa

  SvaraRadera
 2. Här kommer bondost på Tildas vis, eller hemost,som vi också kallar det. Hetta upp 4-5 liter helmjölk, blanda i 1 liter surmjölk(är det månne filmjölk i Sverige) och 3-4 ägg som du blandat i surmjölken. Hetta upp ordentligt och låt stå tills massan har ystat sig. Ibland vill det bara inte ta ihop. Då kan man hälla i en lite slurk ättika. Ta upp ostmassan med hålslev och blanda i salt enligt tycke och smak. Kanske 2 tsk. Jag sätter också 1-2 tsk socker och lite smör. Det blir fylligare smak då.Blanda ordentligt och lägg osten i ett ostkar, durkslag el. dylikt. Viktigt att komma ihåg att ha ett klä i karet, annars blir det svårt att få ut osten. Jag har rationaliserat bort dethär skedet.Jag öser min ost i en bytta direkt. Tycker om att osten är saftig. Men om man vill ha det fint är det ett kar som gäller! Lycka till. Jag googlade på skoj efter ostrecept.Det finns många varianter. Men såhär gör jag.

  SvaraRadera
 3. Å detta ska jag prova! Med helmjölk menar du då mjölk direkt utifrån lagården eller den man köper med 3% fetthalt?

  SvaraRadera
 4. Med helmjök menar jag att det helst skall finnas fett i den. Fettfri mjölk ger smakfri ost:-) Godast förstås om man kan köpa direkt av nån bonde....men sånt börjar bli sällsynt lyx. Själv kommer jag att övergå till butiksmjölk.

  SvaraRadera
 5. Åååå jag har ju en egen bonde ;))))) så det blir inget problem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så illa med en egen bonde:-)

   Radera